Den lille forskel

Selv om danskere og svenskere på overfladen ligner hinanden, vil du støde på nogle forskelle, der kan få dig til at forvirres eller forundres. Kristina Olsson - som er svensk - har skrevet om sine erfaringer på dette område i essayet "Med smørkniven i den rigtige hånd"

I afsnittet "Flere forskelle og mærkværdigheder" har jeg opremset en række forskelle af større eller mindre betydning. Nogle af dem er meget vigtige at være opmærksomme på. Hvis du kender til flere forskelle og mærkværdigheder, som bør medtages her, kan du sende mig en e-mail på denne adresse:

svensvenclausen.dk

Og hvis du mener, at der er fejl i mine påstande, må du også meget gerne sende mig en mail. Du kan også skrive dine kommentarer i gæstebogen.
 
Med smørkniven i den rigtige hånd
 
Da min svenske far for første gang var indbudt til påskefrokost hos mine danske morforældre måtte han finde sig i, at alt hvad han foretog sig blev kommenteret. Fem par danske øjenbryn blev hævet, da han tog russisk salat til silden. For ikke at tale om den opstandelse det vakte, da han tog sig en ostemad mellem de kolde og de varme retter.

Men hvor skulle han vide det fra? De sociale koder for hvordan vi bør agere og, endnu vigtigere, hvordan vi ikke bør agere, er usynlige og naturlige for os, som er vokset op i samme kultur. Men når vi møder en anden kultur, selv om det bare er på den anden side af Sundet, opstår problemerne. For der er utroligt mange forskelle, ofte flere end vi tror.

Overraskende mange forskelle
- Jeg blev vældigt overrasket over de mange forskelle, siger etnologen Mette Kirk, som interviewede danskere og svenskere om hinanden forud for boligmessen H99.

Mange af interviewpersonerne begyndte med at sige ”der er ingen forskelle”, men jo længere interviewet varede, desto flere forskelle kunne de remse op. En af de store forskelle gælder synet på alkohol. Danskerne griner ad vores Systembolag eller ”Spritbolaget”, som de kalder det. Og når man i Sverige vil byde nye naboer velkommen, byder man dem ind på en kop kaffe. I Danmark er det til en øl eller et glas vin.

Mette Kirk kan dog give et overraskende eksempel på det modsatte: Juleaften.

Den svenske jul er forbavsende løssluppen. Man drikker øl og snaps, og danser vildt rundt om juletræet. Det er helligbrøde for danskerne, som på juleaften er meget mere højtidelige. Man synger salmer, og fejrer den stille og roligt.

I det hele taget fejres familiehøjtider såsom konfirmation og sølvbryllup mere i Danmark, mens man i Sverige lægger større vægt på de årstidsbestemte højtider, som jul, påske og midsommer.

Gemyttet ikke altid synligt i hverdagen
At danskerne har ry for at være ”glade og gemytlige” er ikke altid synligt i hverdagen. Som svensker er man vant til at hilse på kassedamen eller buschaufføren inden man betaler, noget man ikke gør i Danmark. Og som dansker er det bedst at tage skoene af, når man går ind i en svensk lejlighed. Alt andet vil være dårlig etikette. Ligesom rygning, der allerede er forbudt i alle offentlige rum i Sverige, hvilket også indebærer barer og restauranter. Det er også kutyme at spørge først, inden man tænder en cigaret i et privat hjem, en udvikling der meget langsomt vinder fremgang, også i Danmark.

Maden er også et emne, hvor forskellene mærkes tydeligt. Svenskeren smører sin mad og spiser den i hånden, og bruger bordet som tallerken, noget mange danskerne synes er uhygiejnisk. Danskeren, derimod, bruger sin egen kniv til både smørret og pålægget, hvilket ifølge mange svenskere giver bakterierne frit løb i det fælles smør.

For det meste er kulturforskellene dog et pikant indslag, som ikke er til større besvær. Det er jo heller ikke alt, der kan forklares med kultur, af og til handler det også om det enkelte menneskes personlighed.

- Selvfølgelig er der mange forskelle, men kun når vi sammenligner os med hinanden. Hvis vi mødes nede i Europa, føler vi fra Norden stor samhørighed overfor resten af verden.

(Kilde: Svenskt eller danskt. Kulturelle variationer i tanke och handling. H99 )

Det her bør du ikke gøre i Sverige:
+ Bruge din egen kniv i smørret. Vi har en fælles kniv.

+ Gå indenfor med skoene på. Derfor har vi skohylder.

+ Drikke vin eller øl på arbejdspladsen. Gå på ”after-work”.

+ Ryge under graviditeten. Det er helt utænkeligt.

+ Parkere mod kørselsretningen.

+ Tænde en cigaret uden at spørge først.

+ Komme til fest uden at have vin med.



Det her bør du ikke gøre i Danmark:

+ Sætte en kniv i smørret. Alle bruger i stedet deres egen kniv.

+ Dele én øl ad gangen. Alle har deres egen øl.

+ Lave om på rækkefølgen ved jul eller påskefrokost. Begynd med silden, slut med osten.

+ Skrive ”Hej” til myndighedspersoner eller til nogen du ikke kender. Begynd med ”Kære..”

+ Kræve at dele regningen på værtshuset. Man giver hver sin omgang.

Af Kristina Olsson

Tilbage til toppen

 

Flere forskelle og mærkværdigheder


Sådan er det i Sverige:

Hvis du skal over vejen ved et ikke lysreguleret fodgængerfelt har bilisterne fuld vigepligt. Så vær meget opmærksom på dette som bilist!

Du må snakke i mobiltelefon og køre bil samtidigt!

Hvis du bliver spurgt, om du skal have dansk fløde i kaffen, mener de Baileys

Der er nultolerance i forbindelse med alkohol og bilkørsel

Du må slå telt op for en enkelt overnatning overalt. Naturligvis ikke tæt på bebyggelse og i folks haver!

Du må ikke køre for stærkt - heller ikke bare fordi du er dansk!

I Sverige åbner hoveddøren udad!

I Sverige er kontakterne tændt, når de er "slukket"!

I Sverige fyrer de "nytårsraketter" af til Påske!

I Sverige klæder børnene sig ud til "Påskäringar" til Påske. Og de voksne gemmer godis (slik) ude i skoven til påskkäringarne
 

Tilbage til toppen